Navigáció
· Főoldal
· Szórólap
· Köszöntő
· Elérhetőség
· Óvodai nevelési év rendje
· Csoportok, munkatársak
· Alapítvány
· Étkezés
· Dokumentumok
· Zöld Óvoda
· Beiratkozás
· Galéria
· Keresés
Pályázatok
· TÁMOP egészségnevelés és szemléletformálás
· Támop integráció
· Tesco pályázat
Óvodai dekorációk
· Tavasz
· Nyár
· Ősz
· Tél
· Születésnapos táblák
Élet a csoportban
· Maci
· Nyuszi
· Pillangó
· Katica
· Csiga
· Delfin
· Méhecske
· Süni
· Cinke
· Mókus
 
Tesco pályázat

"JÖVŐ NEMZEDÉKÉÉRT"

Az alábbi videók segítségével a szülők is bepillantást nyerhetnek a hulladékcsökkentés jegyében készített termékek elkészítésének folyamatába.
 
Textiltáska
 
 
 
Méhviaszos kendő:
 
 
 
Újraszalvéta varrása:
 
 
 
Az alábbi linken megtekintheti bemutatónkat: "A JÖVŐ NEMZEDÉKÉÉRT"
 

Mezítlábas ösvény

 

Illatösvény

 „Illatösvény” a Brunszvik Teréz Óvodában

A Martonvásári Gyermekkert Alapítvány 2002-ben alakult. Jó szándékú alapítók célul tűzték ki a martonvásári Brunszvik Teréz Óvoda támogatását. Azóta is folyamatosan csatlakoznak e nemes célhoz és sokan sokféleképpen segítik az alapítvány működését.
Alapítványunk tagjai pályáztak 2017 tavaszán a Tesco által meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatra. Az Önök segítségével immár másodszor nyertük el azt a 400.000.-Ft-ot, melynek segítségével a gyerekeknek a „Mezítlábas Ösvény”-t kibővíthetjük és létrehozhatjuk az „Illatösvény”-t is. Az óvoda felnőtt közösségének célja „Zöld Óvoda”- ként a környezet megismertetése, megszerettetése. Fontosnak tartjuk a valóság felfedezésének biztosítását a gyermekeknek saját tapasztalaton alapuló tevékenységek során, miközben pozitív érzelmi viszony alakul ki bennük a természethez, az emberi alkotásokhoz. Ezekben a folyamatokban, a gyermekekben észrevétlenül alakul ki az értékek megőrzésének igénye, képessége.
Az „Illatösvény” eszközként fog támogatást nyújtani céljaink elérésében. Már nagyanyáink is használták a fűszer- és gyógynövényeket, melyek az elmúlt évtizedekben háttérbe szorultak. Az óvoda alkalmas arra, hogy megismertesse a gyermekeket ezekkel a növényekkel, gondozásukkal, felhasználásuk lehetőségeivel. A tevékenységek közben a gyermekek tapasztalatokhoz jutnak, fejlődik értékelésük, finomodik együttműködési képességük, felelősség tudatuk, s nem utolsó sorban a gyerekeken keresztül a családok szemléletére is hatni kívánunk.
2018 tavaszán történő „Illatösvény” kialakításához az elnyert támogatásból kültéri memória játékot és oszlopot telepítünk, terepet rendezünk, fűszereket és gyógynövényeket ültetünk. Ez utóbbiakhoz szívesen fogadunk a kiskertekben fellelhető és feleslegessé vált növényekből.
Köszönöm mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy a TESCO pályázat támogatásával „Illatösvény”-t alakíthassunk ki óvodánk udvarán. Továbbra is várjuk támogatásukat!Mindenkinek áldott, békés, egészségben gazdag új évet kívánok!
Stefkovits Ferencné
óvodavezető
az alapítvány önkéntese
 

 

MADÁRBARÁT ÓVODA

Madarak….
Sokan kérdezhetnék lehet-e élni madarak nélkül? Biztosan lennének, akik azt válaszolnák „igen lehet”. Remélem, azonban ezek az emberek vannak kevesebben, és mi madarakat szeretők többen. Gondoljunk csak bele milyen jó reggelente madárdalra ébredni, az erdőben sétálva hallgatni a madarak csicsergését vagy figyelni madaraink jótékony munkáját a kertekben. Ilyenkor télen nekünk embereknek kell gondoskodnunk kis barátainkról. Ez az idő a madaraknak a nyugalmi időszak. Sok madarunk elvonul, de sok itthon marad vagy hozzánk érkezik telelni. Ilyenkor legfontosabb feladatunk az etetés megkezdése és az egész éves itatás folytatása. Érdemes kitakarítani és kihelyezni a régi és az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk fontosak a madarak életében télen is, hisz sok faj, éjszakázásra is használja ezeket. Nagyon fontos azonban, a hó elolvadásával abba kell hagyni a madarak etetését, és ki kell üríteni az odúkat. A költési időszakban ne etessük a madarakat, mert ez a cinegékre nézve kockázatos lehet. Több tanulmány említi, több cinegeetette fiókáit az odúban maradt napraforgó magokkal a fiókák nem tudták megemészteni, - hisz rovarevők- s a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlett magoktól megfulladtak. Az itatás azonban égész évben, különösen azonban a nyári kánikulában nagyon fontos madárvédelmi munka. A Magyar madárbarát Egyesület 1974-ben hozta létre a „A madárbarát  Magyarországért programot” melynek egyre több tagja van. Óvodánk évek óta végez madárvédelmi feladatokat- madáretetés, itatás, madarak megfigyelése. Mind ezt a gyerekekkel együtt tesszük. Óvodánk udvara nagyon jól megfelel ennek a munkának, hisz sok fa, rengeteg bokor nyújt védelmet, költési lehetőséget madarainknak. Ezért is gondoltuk, belépünk a Madárbarát kert programba, és Madárbarát Óvoda leszünk.  Ehhez a szükséges lépéseket már megtettük.

Cserna Sándorné óvodapedagógus, volt Környezeti munkaközösség vezető

„Madárbarát Óvoda szeretnénk lenni” Tesco pályázat 2019
Óvodánkban nevelésünkkel egyik célunk, hogy a gyerekeknek továbbadjuk a természet szeretetét, tiszteletét és természetvédővé neveljük őket. A gyermekeken keresztül a szülőket is érzékenyítsük a témában. "Madárbarát Óvoda szeretnénk lenni" címmel pályázott az óvoda alapítványa (Martonvásári Gyermekkert Alapítvány) a Tesco Áruház által meghirdetett pályázatra, melynek kedvezményezettjei az óvodánkba járó gyermekek. A pályázat elnyerése azt jelentette számunkra, hogy a területünkön élő madaraknak megfelelőbb életteret tudunk biztosítani, az elnyert eszközök pedig lehetővé teszik, hogy a gyerekekkel megfigyeléseket végezzünk (pl: madárbarát növényzet, etetők, itatók biztosítása, fák ültetése, gyermekek számára megfigyeléshez használt eszközök: távcsövek, bogárnéző, felfedező készlet, nyomcsapda, mikroszkóp napi szintű használata...). A „Madárbarát Óvoda regisztrációjához megvásároltuk az alapcsomagot, a megvásárláshoz viszonyítva, egy év múlva pályázhatunk a címre.
(Az elnyert pályázatból a következőket vásároltuk: 1 db Regisztrációs alapcsomag, 10 db Zoom mikroszkóp, 2 db Nyomcsapda-nagy, 2 db Látványdarázsgarázs- Barátságos méheknek. 3 db Bogár vadász könyv, 6 db madárodú, 2 db Dúcetető-kicsi, 10 db  Etetőitató-barna, 1 db Opticron Oregon Zoom távcső, 3 fa)                    

Stefkovits Ferencné óvodavezető
 

„Mezítlábas-ösvény” létesítése a Tesco Áruház pályázatának, a Martonvásári Gyermekkert Alapítvány,
valamint szülők munkájának köszönhetően


Óvodánk dolgozói fontos feladatuknak tarják a gyermekek harmonikus, egészséges fejlődésének elősegítését. Ennek érdekében sokat tartózkodunk a szabadban, és különböző tevékenységeket ajánlunk fel nap, mint nap. Udvarunk eszközei változatos tevékenységekre adnak lehetőséget, melyeket igyekszünk minél sokrétűbben kihasználni. A Tesco Áruház által meghirdetett pályázat elnyerése lehetőséget adott arra, hogy „Mezítlábas ösvény”-t alakítsunk ki, ezzel is növeltük az udvarunk adta lehetőségek tárházát. Az ösvényen való játék közben a gyerekek ismerkedhetnek a különböző anyagokkal, talpukon keresztül ingerekhez jutnak. A séta, a mozgás jótékony hatású, mezítláb járni érdekes, izgalmas.
Régen sokat jártunk mezítláb, hiszen az egészséges. Tudjuk sok idegvégződés, reflex pont van talpunkon s a mezítláb járás során a különböző anyagok masszírozzák ezeket, ezáltal felfrissül szervezetük, javul vérellátásuk. A különböző járófelületen fejlődik egyensúly érzékük, új ingerek érik gyerekeinket.
A gyermekek ismereteket szerezhetnek, közelebb kerülnek a természethez. Feladatunk, hogy gyermekeink ismerjék, óvják a természetet, s úgy érezzük, ezt élményhelyzetek megteremtésével is elősegíthetjük. A mezítlábas ösvény jó lehetőség erre.

Cserna Sándorné óvodapedagógus, volt Környezeti munkaközösség vezető

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
 
498,841 egyedi látogató